«Τυπική – Μη Τυπική Αισθητικοκινητική Ανάπτυξη 6-24 μηνών»
Ένα Εισαγωγικό Εργαστηριακό Σεμινάριο για Νέους Θεραπευτές
Κύκλος Α

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 26-27 Οκτωβρίου 2024

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Εν.έργω Παιδιατρικό κέντρο Εργοθεραπείας & Ειδικών Θεραπειών

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:
Δρ. Ελίζα Μάγκλαρη, OTD, OT/L, BCP, SIPT-NDT

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ:
Απόφοιτοι εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, παιδαγωγοί τυπικής αγωγής, γυμναστές τυπικής και ειδικής αγωγής.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
Το 2ήμερο αυτό εργαστηριακό σεμινάριο είναι η ΕΙΣΑΓΩΓΗ στην αξιολόγηση και παρέμβαση βρεφών και νηπίων με ήπιες νευρομυικές και νεύρο-αναπτυξιακές δυσκολίες που παραπέμπονται από ιατρούς αναπτυξιολόγους, νευρολόγους και άλλους ειδικούς για πρώιμη παρέμβαση. Λόγω της κρίσιμης περιόδου νευροπλαστικότητας και της μεγάλης ευκαιρίας για θετική αλλαγή, η ορθή παρέμβαση είναι ψηλής σημασίας για την θετική έκβαση της σωματικής, νοητικής, ψυχοκοινωνικής και επικοινωνιακής υγείας του παιδιού. Εδώ θα εξεταστεί ο τομέας της αισθητικοκινητικής εξέλιξης μικρών παιδιών ηλικίας 6-24 μηνών. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια οι συμμετέχοντες θα μάθουν τα τυπικά στάδια κινητικής και αισθητηριακής ανάπτυξης ως τη βάση για την ανάπτυξη περαιτέρω δεξιοτήτων (αντιληπτικών, λεκτικών, επικοινωνιακών, κοινωνικών, συναισθηματικών, και αυτό-υπηρέτησης). Έμφαση θα δοθεί στην αναγνώριση των αποκλίσεων από την τυπική ανάπτυξη, και της εισαγωγής στην κλινική συλλογιστική της αξιολόγησης και της θεραπευτικής παρέμβασης, αλλά ΚΥΡΙΩΣ της καθοδήγησης των γονέων για συναισθηματικό δέσιμο και συμβολής τους στη θεραπευτική πορεία μέσα από καθημερινές πρακτικές. Στον Κύκλο Β θα διδαχθούν συγκριμένα αξιολογικά εργαλεία και θεραπευτικοί χειρισμοί.

ΣΤΟΧΟΙ:

Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα:

  • Αρχίσουν να κατανοούν τα στάδια της τυπικής αισθητικοκινητικής εξέλιξης για τις ηλικίες 6-24 μηνών.
  • Αρχίσουν να κατανοούν τις αποκλίσεις από την τυπική αισθητικοκινητική εξέλιξη για τις ηλικίες 6-24 μηνών.
  • Αρχίσουν να καταγράφουν τις αποκλίσεις αυτές και να σχεδιάζουν θεραπευτικό πλάνο.
  • Αρχίσουν να εφαρμόζουν απλές θεραπευτικές τεχνικές.
  • Κατανοήσουν τη σημασία της εκπαίδευσης γονέων σε καθημερινές τακτικές στο σπίτι και στην κοινότητα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

Οι ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι 8:30-17:00 καθημερινά, με 2 διαλείμματα των 30 λεπτών (καφές) και 1 διάλειμμα των 60 λεπτών (μεσημεριανό). Απαραίτητη είναι η πλήρης συμμετοχή σε ώρες για την απόκτηση του αποδεικτικού παρακολούθησης.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Μέτριο

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ:

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 40 άτομα, ελάχιστος 25. Σε περίπτωση όπου δεν συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων, γίνεται επιστροφή χρημάτων.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ:

Επιτυχημένη εγγραφή στο σεμινάριο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

  • Συμπλήρωση και αποστολή αίτησης συμμετοχής προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.
  • Εξόφληση των διδάκτρων μέσω κατάθεσης/εμβάσματος προκειμένου να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας.
  • Αποστολή του αποδεικτικού πληρωμής στο e-mail: giannoutsou.ot@gmail.com

ΔΙΔΑΚΤΡΑ:

ΠΑΡΑΤΑΣΗ Early Bird– Έως 30/9/2024: 380€.  

1/10/2024 έως 25/10/2024: 450€

*Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει σημειώσεις, καφέ, σνακ.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επαγγελματίες εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, παιδαγωγοί τυπικής αγωγής, γυμναστές τυπικής και ειδικής αγωγής. Προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία θα θεωρηθεί ως βάση προκειμένου οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν σε βάθος το περιεχόμενο του σεμιναρίου.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ:

Κατάθεση/Έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό:
Ελληνική Τράπεζα: CY76 0050 0251 0002 5101 9523 2701
Δικαιούχος: En-Ergo Therapy Center LT

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ:

Dr Ελίζα Μάγκλαρη, OTD, OT/L, BCP
Board Certified in Pediatrics
SI Instructor – SIPT & NDT Certified

 

Η Dr. Ελίζα Μάγκλαρη είναι παιδιατρική εργοθεραπεύτρια με πολυετή καριέρα από το 1985. Είναι αριστούχος των ΤΕΙ Αθηνών-Τμήμα Εργοθεραπείας, υπότροφος του Ιδρύματος «Α. Ωνάσης» και κάτοχος του Bachelor’s of Science στην εργοθεραπεία και του Advanced Master’s of Science στην παιδιατρική και σχολική εργοθεραπεία από το State University of New York at Buffalo, ΗΠΑ, και του Doctorate in Occupational Therapy από το University of Boston, ΗΠΑ. Έχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στην Παιδιατρική Εργοθεραπεία από τον Σύλλογο Εργοθεραπείας των ΗΠΑ (Board Certified in Pediatrics). Είναι «Approved Member of the Occupational Therapy Europe Register of Experts in the area of Children and Adolescents, Teaching/Pedagogy, Premature Infants and Early Intervention» της COTEC, και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας SiGreece η οποία οργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης στην Αθήνα το 2018. Μερικές από τις ειδικεύσεις της περιλαμβάνουν: SBOT (σχολική εργοθεραπεία), SIPT (Sensory Integration and Praxis Test), Νευροεξελικτική Αγωγή-(NDT-Bobath) για παιδιά και βρέφη, Κρανιοϊερή Θεραπεία (Ι, ΙΙ και ΙΙΙ) και Μυοπεριτονιακή Λύση, ενώ σε εξέλιξη είναι η πιστοποίηση της ως NDT OT Tutor.

Επιτέλεσε κλινική ερευνήτρια και εργαστηριακή βοηθός στο State University of New York at Buffalo και αναπληρωματική καθηγήτρια στο Touro College, New York όπου δίδαξε κινησιολογία, κλινική νευρολογία, παιδιατρική, και μεθόδους αποκατάστασης. Από το 2013 είναι κλινική επόπτης του τμήματος εργοθεραπείας του Metropolitan College Αθηνών, University of Queen Margaret, UK, και από το 2023 συνεργάτης του Sensory Integration Education του ΗΒ. Εισηγήτρια σεμιναρίων και ομιλιών για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό. Τέως επιστημονική σύμβουλος της αναπτυξιακής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Έχει εκτενώς μεταφράσει στα ελληνικά ένα μεγάλο αριθμό εγχειριδίων για θεραπευτικές προσεγγίσεις, έχει εκπονήσει τρεις μεταπτυχιακές μελέτες και μία διδακτορική διατριβή, και έχει γράψει σημαντικό αριθμό άρθρων/κεφαλαίων για περιοδικά και βιβλία.

Εκπαιδεύτηκε ως εισηγήτρια της παρέμβασης Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης από τον οργανισμό Sensory Integration International, που ίδρυσε η A. Jean Ayres στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 και η 1η Ελληνίδα που εκπαιδεύτηκε στο SIPT το 1989. Η παιδιατρική κλινική της εμπειρία είναι εκτενής και περιλαμβάνει αξιολόγηση και παρέμβαση σε μονάδες προώρων και νεογνών, νηπίων, παιδιών και εφήβων σε ποικίλα πλαίσια όπως νοσοκομεία και follow-up clinics, παιδικούς σταθμούς και σχολεία, κοινοτικά πλαίσια και ιδιωτικές κλινικές στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Για 13 χρόνια διετέλεσε κλινικό στέλεχος της ομάδας πρώιμης και προσχολικής παρέμβασης του New York State Department of Health, ενώ δούλεψε για πολλά χρόνια ως σχολική εργοθεραπεύτρια σε δημόσια σχολεία του Buffalo και του Long Island, NY. Πρόσφατα εκπονεί ερευνητικό και συγγραφικό έργο σχετικά με τις μονάδες προώρων και την πρώιμη παρέμβαση.

Είναι σύζυγος, και μητέρα δύο ενήλικων παιδιών. Μετά από 20 χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ, ιδιωτεύει από το 2005 στην Αθήνα μέσω του κέντρου της «Παιδιατρικό Ινστιτούτο», στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Το πλήρες βιογραφικό της σημείωμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://www.pedin.gr/bio-maglari