Γεωργία Ευθυμίου, Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπεύτρια
Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και γλώσσες. Όλες οι γλώσσες είναι εξίσου περίπλοκες, αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και παρέχουν τη δυνατότητα στον ομιλητή τους να μεταδώσουν οποιοδήποτε άποψη.
Η νοηματική γλώσσα είναι το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό της κοινωνίας των Κωφών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά και εξυπηρετεί κωφά και βαρήκοα άτομα. Οι Κωφοί χρησιμοποιούν τη Νοηματική Γλώσσα για να καλύψουν τις ίδιες επικοινωνιακές ανάγκες με αυτές των ακουόντων ανθρώπων. Για να εκφράσουν δηλαδή επιθυμίες, ερωτήματα, απορίες, εντολές, να δώσουν πληροφορίες και να μεταφέρουν αφηρημένες έννοιες.
Η νοηματική γλώσσα δεν είναι μια διεθνής γλώσσα, αλλά υπάρχουν και χρησιμοποιούνται γύρω στις 50 διαφορετικές Νοηματικές Γλώσσες σε όλο το κόσμο. Η κάθε χώρα έχει τη δική της εθνική Νοηματική Γλώσσα συνδεδεμένη με τη κουλτούρα και τα ήθη της.
Όσον αφορά την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, αποτελεί τη γλώσσα των Κωφών στην Ελλάδα και αντίστοιχα η Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα η γλώσσα των Κωφών στη Κύπρο. Η Νοηματική γλώσσα χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των Κωφών και πολλών βαρήκοων ατόμων καθώς επίσης και από ακούοντα παιδιά κωφών γονιών και ακούοντες γονείς κωφών παιδιών. Στην Ελλάδα, η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα έχει επίσημα αναγνωριστεί ως η πρώτη γλώσσα των Κωφών και βαρήκοων ατόμων με την Ελληνική Γλώσσα (ομιλούμενη) να θεωρείται δεύτερη γλώσσα γι’ αυτούς.
Όπως όλες οι Νοηματικές Γλώσσες, έτσι και η Ελληνική αποτελεί μια οπτικο-κινητική γλώσσα. Στηρίζεται στη χρήση αυστηρά προκαθορισμένων και μεμονωμένων νευμάτων, εκφράσεων του προσώπου, κινήσεων των χεριών και του σώματος. Επιπλέον, είναι μια αδιαμφισβήτητα ολοκληρωμένη γλώσσα που διέπετε από τους δικούς της κανόνες διαθέτοντας πλούσιο λεξιλόγιο, δική της γραμματική και δική της συντακτική δομή.
Έχει αποδειχθεί ότι κατά τα πρώτα τρία χρόνια ζωής κωφών παιδιών που μεγαλώνουν σε ένα γλωσσικό περιβάλλον όπου χρησιμοποιείται η Νοηματική Γλώσσα ως κύρια, ακολουθούνται τα ίδια αναπτυξιακά στάδια κατάκτησης της γλώσσας με τα ακούοντα παιδιά. Περνάνε δηλαδή από τα ίδια στάδια κατάκτησης της γλώσσας όπως ακριβώς και τα παιδιά που κατακτούν μία ομιλούμενη γλώσσα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά την εκτέλεση των χειρονομιών είναι παρόμοιες με τις περιοχές που ενεργοποιούνται κατά την παραγωγή του λόγου.
Σύμφωνα με όλα τα προαναφερόμενα, οι Νοηματικές Γλώσσες δεν είναι σε καμία περίπτωση υποδεέστερες των ομιλούμενων γλωσσών καθώς ισχύουν και στα δύο είδη γλωσσών οι ίδιοι καθολικού κανόνες.
Βιβλιογραφικές Αναφορές:
Feldman, R. S. (2009). ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Αθήνα: GUTENBERG.
Μάρτζος, Θ. (2017). Λογισμικό αυτόματης μετατροπής ομιλίας ή/και κειμένου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) με χρήση βίντεο.